Metro Parijs: tien ergernissen

Je kent het wel. De laatste Vélibe wordt voor je neus weggekaapt, de Uber-app ligt eruit en er is nou eenmaal geen enkel scenario denkbaar waarin je dat héle stuk gaat lopen. Mec, je moet eraan geloven. De Métro.

Ergernis 1: Spitsuur
Als je om 08:30u op je werk verwacht wordt, ben je in Parijs dus de sjaak (oftewel le Jacques). De gele wangen zitten tegen de beslagen ramen geplakt en als de deuren bij een halte opengaan, vallen er steevast drie zakenmannen en een koffer uit. Superirritant. Ik heb inmiddels geleerd om NIET drieënvijftig metro’s te wachten voor je erin stapt, maar simpelweg te zorgen dat je voet een stukje lege grond heeft bemachtigd. Daarna hoef je alleen nog maar met je volle gewicht in de massa te gaan hangen en dan komt het vanzelf goed.

Ergernis 2: Het kind op de stoel
Hoewel ze de hele dag van hot naar her rennen, is het blijkbaar een must dat kinderen alle stoeltjes in de metro bezetten. Ja. Ook de uitklapbare.

Ergernis 3: Châtelet – Les Halles
Châtelet betekent ‘kasteeltje’. Ahw. Maar dat is dan ook alles wat schattig is aan dit metrostation from hell. Dit is namelijk… (pampampam) het grootste metrostation Van de Wereld! Hier komen vijf metro- en drie treinlijnen samen en dagelijks komt hier bijna een miljoen mensen langs. Je metro zoeken in Châlelet – Les Halles is net zoiets als… als… oog in oog staan met een reuzespin en dat je er dan mee moet knuffelen. Of wat andere mensen dan ook bang maakt. Kasteeltje?! Pfff. Ik pleit voor een naamswijziging naar Métro L’Enfer.

Ergernis 4: De persoon met een aambeeld
Ik weet niet wat het is, maar op de een of andere manier nemen mensen de meest bizarre objecten mee in de metro. En dan kijkt Jean-Jacques met z’n gigantische aambeeld jou vervolgens geïrriteerd aan. Of jíj niet even ruimte kunt maken.

Ergernis 5: De persoon die je altijd aankijkt
Tenzij het maandag 23:27u is, is de kans groot dat je met heel Parijs in de metro zit staat. Het vergt dan ook nogal wat oefening om de blik van De Anderen te vermijden. Vooral als Jean-Michel je steevast aankijkt wanneer je een poging doet stoïcijns naar de andere kant van de wagon te staren. Of als je uit het raam kijkt en je de ogen van je achterbuurman in de reflectie kruist. Of als je voor de deuren staat te wachten, er iemand instapt en die zich NIET zoals de rest fatsoenlijk omdraait om naar buiten te kijken, maar besluit lekker jou aan te kijken. Mon dieu.

Ergernis 6: De persoon die met je meeleest
Heb je eindelijk een plekje bemachtigd en sla je, om de verschrikkelijke tijd te doden (en intelligent over te komen), een boekje open, zit Jean-Pierre over je schouders mee te lezen. Sérieusement. Neem je eigen Picsou mee.

Ergernis 7: L’arrêt
BENG: uit het niets stopt de metro en vallen alle lichten uit. En dan hoor je het: ‘Notre train est arrêté en pleine voie’. Alsof we dat nog niet door hadden.
Nog erger is overigens als je metro tien minuten stilstaat op een station met de deuren open. DE TWIJFEL.

Ergernis 8: De trap zonder einde
Dit is dus zó’n dooddoener als je op bestemming bent aangekomen. Je denkt dat als je een beetje rent, je je afspraak in Montmartre nog wel kunt halen. Vol goede moed begin je aan de trap: tien treden, twintig treden, dertig treden, honderdveertig treden… Pardon?! Et oui, bienvenue à Abbesses.

Ergernis 9: De deuren die niet opengaan
Loop je daar superelegant in één rechte lijn naar de uitgang, ram je je hoofd tegen de metalen deurtjes bij de uitgang omdat ze voor de lol besluiten niet open te gaan. Every. Time.

Ergernis 10: De wachttijd
Het voelt als een dolk in de rug als blijkt dat je volgende metro over vier minuten komt. Wat moet je in hemelsnaam al die tijd doen?
(Okéditisstiekemeeninwoedeverkaptcompliment. Ssjt.)

parijs metro blog.JPGDit is sowieso gephotoshopt.

Advertenties

Een gedachte over “Metro Parijs: tien ergernissen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s