Incognito bij Shakespeare & Co

Soms heb je het echt gehad met de Fransen. En de Franse taal. En de Franse kaas. Oké, dat laatste is niet waar. Maar de rest wel. Op zo’n moment wil je alleen maar even incognito gaan. Tussen de Amerikanen, Britten, Canadezen, Ozzies en Kiwi’s, of andere wereldburgers die de h’s in het Engels kunnen uitspreken. Iedereen dus eigenlijk, zolang het maar niet je landgenoten zijn. Oh wait.

Ik kon mijn mondhoeken niet bedwingen, die avond. Vol verwachting zakte ik neer op mijn krukje dat ergens tussen de Engelse taalgidsen en de Franse cultuur was gepropt. Ship or sheep?, las ik op de donkerrode kaft die alles op alles zette mijn oren aan te raken. Als ik mijn nek in een onnatuurlijke hoek draaide, kon ik de microfoon om de hoek zien staan. Als die werknemer even opsodemieterde, dan.

‘Kom maar hier, liefje’, klonk het naast me. Het was niet voor mij bedoeld. Voor me zat een zwart hondje met grote ogen me aan te staren.Naast hem zaten twee onmiskenbare Hollanders. Ze hadden een flesje water bij zich en mompelden wat over de legendarische boekwinkels in Parijs. Ik was blij dat mijn wangen niet zo rood waren als de kaft van Ship or Sheep? en deed net alsof de microfoon op het verder lege podiumpje heel interessant was. Mijn nek deed zeer. Maar als ik recht voor me uit keek, werd ik geconfronteerd met het zijaanzicht van mijn landgenoten, die op hun beurt tot het uitzicht op een boekenmuur waren verdoemd.

Onze Amerikaanse spreker (thank god), besloot zich persoonlijk voor te stellen. ‘We are from Amsterdam and we brought you a gift’, zeiden ze toen het hun beurt was zijn hand te schudden. Het cadeau bleek een zakje wiet en een grinder. Hun hond was een pug. Ze klapten heel hard toen de Amerikaans terloops het woord ‘Holland’ liet vallen. Ze bleven stil toen ‘ie over Gert Weelders begon. En na elk grapje dat eigenlijk niet zo grappig was, blafte de hond op z’n Hollands door alle stiltes heen.

Ship or sheep?, las ik.
Chips.

Advertenties

Een gedachte over “Incognito bij Shakespeare & Co

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s